Dom

Najsmaczniejsze odmiany ziemniaków jadalnych w Polsce

Najsmaczniejsze odmiany ziemniaków jadalnych w Polsce

Pyry w Wielkopolsce, grule na Podkarpaciu, bulwy na Kaszubach czy kartofle na Śląsku. Ziemniaki królują w każdym polskim domu. W naszym kraju hodujemy ok. 120 odmian tego warzywa. Jakie odmiany ziemniaków jadalnych są najsmaczniejsze?

Podstawowe typy ziemniaków

Ziemniaki jadalne dzielą się na trzy główne typy, które zostaną przedstawione poniżej. Warto kierować się nimi wybierając konkretny gatunek pod potrawę, którą chcemy ugotować.

Typ A

Jest to typ ziemniaków sałatkowych. Czym się one charakteryzują? Są twarde, nie rozpadają się po ugotowaniu (nie rozgotowują się). Ich miąższ pozostaje jędrny. Cechuje je duża wilgotność oraz mała zawartość skrobi. Najlepiej sprawdzą się do sałatek, smażonych talarków ziemniaczanych, pieczenia w łupinach i na grilla. Odmiany typu A to: Agata, Annabelle, Ditta, Lord Sante Velux, Oberon czy Vineta.

Typ B

Drugi z typów to ziemniaki ogólnoużytkowe. Są bardzo uniwersalne, o średniej twardości. Te odmiany są najbardziej popularne w sklepach. Nie rozsypują się, ale stają się kruche pod koniec gotowania (pod naciskiem widelca rozgniatają się). Podczas smażenia robią się miękkie w środku, jednocześnie pozostając chrupiące na wierzchu. Będą zatem idealne do frytek i chipsów. Najczęściej są jednak wybierane do codziennych obiadów. Nadadzą się do duszenia, jako dodatek do zup, kopytek i babek ziemniaczanych. Najpopularniejsze odmiany to Irga, Irys, Carrera, Flaming, Sante.

Typ C

To typ bardzo mączysty. Ziemniaki te zawierają sporo skrobi, łatwo się rozpadają. Mają jasny, lekko suchy i sypki miąższ. Najlepsze będą do wszelkiego rodzaju klusek, kopytek, bab, pyz i farszów. Znane odmiany typu C to np. Bryza, gracja czy Gustaw.
Istnieją również mniej popularne odmiany mieszane, np. typu AB czy CB.

Nie tylko gatunek się liczy – jak wybrać dobre ziemniaki?

By cieszyć się smacznym warzywem, poza wybraniem odpowiedniego typu i odmiany ziemniaka, należy też zwracać uwagę na kilka istotnych cech. Jedną z nich jest wygląd bulwy. Nie może być uszkodzona, nadgniła. Miąższ powinien mieć równomierny kolor. Skórka musi być gładka. Jeśli ziemniaki są zazielenione, oznacza to, iż zbyt długo przebywały na słońcu. Mają zatem podwyższoną zawartość solaniny, co może powodować zatrucia pokarmowe. Lepiej tez nie kupować warzyw z widocznymi kiełkami. To w nich odkładają się szkodliwe substancje, które mogą być rakotwórcze.

By cieszyć się wspaniałym, ziemniaczanym daniem nie warto kupować pierwszych lepszych warzyw. Lepiej jest skupić się na konkretnej odmianie i kupować je od zaufanego sprzedawcy.

Przeczytaj więcej na pgreen.com.pl

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.